неделя, 12 май 2013 г.

За произхода на видовете



Наскоро с един приятел заформихме една дискусия относно бъдещето на обществото ни. Горе долу бяхме единодушни, че предстой смяна на строя, капиталистическото общество ще бъде заменено от ново, условно казано роботовладелско общество. После се замислих:
А какво следва по нататък. Да речем при розовия сценарии Ще има много хора които няма да има нужда да работят защото ще са заместени от роботи „това вече се случва“ когато властта в света попадне в правилните ръце кризата ще свърши защото тези хора ще започнат да се занимават с наука спорт себеусъвършенствуване и така нататък. Нещо подобно се е случвало вече в древна Гърция. При най големия разцвет на цивилизацията там. Да но, някои човешки същества са интересно устроени и искат да са над другите „което определено винаги е създавало проблеми“ Едно от естествените решения до което неминуемо биха стигнали нашите наследници е да се обърнат към генното инжинерство за да им осигурят играчки над които да са и да властват. Когато всеки може да си позволи робот който да му донесе бирата на масата няма да може да се намери човек който да се съгласи да носи бирата на някой друг по богат и по „велик“ 
  Ами не може ли да научим кучето да ни носи бирата.
  Не твърде тъпо е.
  Ами да си направим по умни кучета за какво сме генни инжинери. 
Много близко до ума нали. Според мен такъв е редът на мисли които биха минал през главите на нашите не толкова далечни наследници. А до къде би могло да продължи това?
В този момент погледнах с други очи древногръцките легенди и митове.
.

1 коментар:

  1. Според мен най-удобния модел за власт имащите в момента е Китайския модел - една малка група която управлява и милиони които им работят за "парче хляб" тоест роби. Тази криза е точно за това - малкия и средния бизнес е на колене или почти го няма оцеляват само фирмите които са близки до властта. За съжаление това е горчивата истина за либертарианец по убеждение като мен. Единственото спасение е алтернативен източник на енергия който да откъсне хората от енергийната зависимост в която са затънали.

    ОтговорИзтриване