петък, 9 март 2012 г.

за алтернативните енергии

Започвам този "Пост" заради много от участниците във форума "Мазето".
Става ми жал като гледам как пилеят сили идеи и какво ли не още друго за бити каузи. трудна задача но някой трябва да се опита да обясни общите понятия и концепции за да се отсява по лесно перспективното от плявата.
За начало както посочих в поста за математиците.
да съставим по лесна задачка по точно няколко различни задачки и да видим кои от тях имат положителен отговор.
нека си представим една лястовичка кацнала на жицата "може и бяла" тук ще е уместно защото е символ на надеждата.
На лястовичката и се иска да си вземе малко от енергията дето е в жицата. възможно ли е да стане
1. вариант жицата е под напрежение но няма консуматори и няма ток в нея
2. вариант жицата е под напрежение и тече и ток по нея защото води към някакъв голям консуматор.
3.вариант лястовичката има под ръка и кабел и подходящ консуматор и знания как да ги свърже тук маи вече излизаме от примера. 
ако сме в положението на лястовичката във вариант 1. аз не виждам начин да го направим, докато при вариант 2. аз лично както всеки електротехник знам как да стане не е трудно.
За сега извода е: има ли динамично пренасяне на енергия може да отклониме част от нея с приблизително лесни методи.
но ако нещата са статични не се получава.

Задачка 2. Въздухоплавателен балон и безмоторен самолет са в небето където подухва идеално равномерен източен вятър без турболенции без пориви . Приемаме че неравномерностите са сведени до 0  Балонът и самолетът имат желание обаче да де придвижат на юг, те. перпендикулярно на движението на въздуха. Кой от двамата има шанс. Аз не знам никакъв начин балона да го направи за сметка на енергия придобита от вятъра няма начин. Виж при самолета е друго, той "губейки обаче височина" използва взаимодействието на гравитация и вятър за да се премести в желаната посока използвайки взаимодействието между две разнородни сили усвояваме енергия от едната от тях или от двете въпрос на подробност.

Задачка 3. доста близка до втората:
подводница със изключен двигател и над нея ветроходен кораб. "ако екипажът на подводницата се разхожда из нея целенасочено за да я разклаща изразходва собствена енергия което не ни устройва. . . тук спирам и оставям отговора за коментарите.      

Няма коментари:

Публикуване на коментар