понеделник, 29 октомври 2012 г.

магнитни неволи

Натъкнах се на странен магнитен ефект който ме накара да се замисля над магнетизма.
Ефекта го забелязах когато пробвах механизъм с два магнита „без значение за темата“ единият магнит беше чувствително по силен от другия. Съответно и по голям на размер. Естественно като се доближеха с разноименните си полюси се привличаха с доста голяма сила. За мое най голямо учудване обаче като ги доближих с едноименните им полюси магнитите пак се привлякоха, но с по слаба сила. Това много ме озадачи и в първия момент реших, че по силното магнитно поле на големият „неодимов“ магнит преобръща полето на по малкия. Впоследствие обаче се замислих и реших да проверя така ли е наистина. Взех още един магнит същия като малкия отбелязах с боя съответните полюси и пробвах пак:
След долепване до големия магнит и предполагаемо обръщане на полюсите малкият магнит продължаваше да се привлича от контролния трети магнит по обичайният начин както преди доближаването му до големият. Сякаш големият магнит изкривяваше силата на малкия и се привличаше от задният му полюс през предният, или преодоляваше полето на малкият и привличаше метала в него въпреки по слабото му поле. Впоследствие при по голямо количество повторения забелязах, че когато са на по голямо разстояние отначало има известно отблъскване което после се загубва. Това още повече затвърди в мен мисълта за втората хипотеза. Това пък предизвика силно съмнение в теорията която съм учил в училище. Нали магнитните свойства са неделими от същността на магнитните материяли и не се проявяват когато диполите са добре разбъркани. Тогава защо метал с разбъркани диполи се привлича от магнит, по логично е при положение, че половината се отблъскват половината се привличат да имаме неутрализация и да няма никакъв ефект. Какво би станало ако направим опростен експеримент „както съветват математиците“ да вземем малък брой огромни диполи, да ги подредим един до друг шахматно с разноименните им полюси добре залепени един към друг и да ги поднесем към по голям магнит.
Следващият път ще разкажа какъв е бил ефекта, но определено теорията такава каквато е сега за мен отива в групата на геометрията на Лобачевски, сиреч обяснението на магнетизма е толкова смислено колкото обяснението на гравитацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар